Restauratie en herbestemming van monumentale Hoefsmederij

Militair erfgoed behouden

Op het voormalige kazerneterrein Maurits-Noord in Ede staat een monumentale hoefsmederij. Architectenbureau A&R10 mocht ontwerpen aan de restauratie van de smederij. Het militaire erfgoed is zowel van buiten als van binnen gerestaureerd. Onze architecten hebben de opdrachtgever ook begeleid naar monumentenzorg en welstand.

De hoefsmederij is een bijzondere plek waar vroeger werkplaatsen waren voor de cavalerie. Op de zuidelijke kop bevond zich de beslagloods, waar de paarden werden beslagen. De gevel aan deze zijde werd gedomineerd door een grote opening waardoor de paarden naar binnen werden geleid. Deze opening hebben wij teruggebracht in het ontwerp en functioneert nu als etalage van het Militair Historisch Informatiepunt.

Wij zijn verheugd dat Platform Militair Historisch Ede (PMHE) zijn intrek heeft genomen in de hoefsmederij. Een publieke functie die perfect aansluit op de omgeving van het kazerneterrein. Voor het PMHE hebben wij diverse interieurelementen ontworpen zoals de bar en balie bij de entree. Om de wens van een tochtsluis te vervullen, hebben wij een kopie van een voormalig wachtershuisje gebruikt.

Historische foto van hoefsmederij. Dit monument is nu militair-historisch informatiepunt, dankzij een ontwerp van A&R10

Opdracht

ontwerp, technische uitwerking, aanvraag omgevingsvergunning, interieurontwerp, prijs en contractvorming, bouwbegeleiding

Opdrachtgeves

Gemeente Ede (exterieur)
MHIP Militair Historisch Informatie Punt (interieur)

Partner

Dijkhof bouw (aannemer)

Welke wens wilt u gerealiseerd zien?

Spar met ons over de mogelijkheden