Van woonboerderij naar kangoeroewoning

Twee generaties onder één dak

In het buitengebied van Leusden staat een ‘wederopbouw‘ boerderij. A&R10 maakte een verbouwingsvoorstel voor een kangoeroe-oplossing, waarbij de woning door twee generaties van een familie.

Bijzonder aan deze boerderij is de volumeopbouw, waarbij zowel het voorhuis als de deel zichtbaar zijn in de gevels en plattegronden. Kenmerkend voor deze boerderij is ook de stenen verdiepingsvloer in de deel. De dieren stonden hierdoor een stuk veiliger, mocht er in het hooi op zolder brand ontstaan. In het verbouwingsontwerp zijn de culturele waarden van het pand bewaard gebleven. Aan de achterkant en tuinzijde van de boerderij zijn nieuwe, moderne ingrepen zichtbaar. Deze zijn contrasterend uitgewerkt met zinken bekleding en aluminium kozijnen. De voormalige structuur van het pand blijft hierdoor zichtbaar. De ‘brandmuur’ tussen voorhuis en deel blijft ook in de nieuwe indeling zichtbaar door de snedes in de wand te voorzien van een accentkleur.

In de nieuwe indeling woont het gezin met twee kinderen in de deel, de moderne toevoeging en de totale bovenverdieping. Voor de oudere generatie hebben we een zelfstandige woonruimte gerealiseerd in het voorhuis van de woning.

Indeling kangoeroe woonboerderij: de begane grond met ruime leefkeuken

Opdracht

Verbouwingsplan, begeleiding naar vergunning, bouwbegeleiding

Opdrachtgever

Particulier (Leusden)

Partners

Bouwbedrijf Morren, Woudenberg (aannemer)
Adviesbureau Buizer, Wijk bij Duurstede (constructeur)
Suzanne Paap – Zinnenprikkelend, Amersfoort (fotografie)

Welke wens wilt u gerealiseerd zien?

Spar met ons over de mogelijkheden