Van woonboerderij naar kangoeroewoning

Twee generaties onder één dak

In het buitengebied van Leusden staat een ‘wederopbouw’ boerderij. A&R10 maakte een verbouwingsvoorstel voor een kangoeroe-oplossing, waarbij de woning door twee generaties van een familie.

Bijzonder aan deze boerderij is de volumeopbouw, waarbij zowel het voorhuis als de deel zichtbaar zijn in de gevels en plattegronden. Kenmerkend voor deze boerderij is ook de stenen verdiepingsvloer in de deel. De dieren stonden hierdoor een stuk veiliger, mocht er in het hooi op zolder brand ontstaan. In het verbouwingsontwerp zijn de culturele waarden van het pand bewaard gebleven. Aan de achterkant en tuinzijde van de boerderij zijn nieuwe, moderne ingrepen zichtbaar. Deze zijn contrasterend uitgewerkt met zinken bekleding en aluminium kozijnen. De voormalige structuur van het pand blijft hierdoor zichtbaar. De ‘brandmuur’ tussen voorhuis en deel blijft ook in de nieuwe indeling zichtbaar door de snedes in de wand te voorzien van een accentkleur.

In de nieuwe indeling woont het gezin met twee kinderen in de deel, de moderne toevoeging en de totale bovenverdieping. Voor de oudere generatie hebben we een zelfstandige woonruimte gerealiseerd in het voorhuis van de woning.

Opdracht

verbouwingsplan, begeleiding naar vergunning, bouwbegeleiding

Opdrachtgever

particulier

Partners

Bouwbedrijf Morren, Woudenberg (aannemer)

Adviesbureau Buizer, Wijk bij Duurstede (constructeur)

Suzanne Paap – Zinnenprikkelend, Amersfoort (fotografie)

Referentie

Mevrouw Sikkema, die samen met haar dochter en diens gezin in de tot kangoeroewoning verbouwde boerderij gaat wonen.

Mevrouw Sikkema gaat samenwonen met haar dochter en diens gezin. Samen maar toch apart, want ze hebben beiden hun eigen woonruimte in de boerderij in Leusden. De architecten van A&R10 maakten het ontwerp voor de verbouwing en verzorgden de bouwbegeleiding.

“Nu hebben we precies wat we wilden”, vertelt mevrouw Sikkema. “Ik heb alles gelijkvloers, een aparte hoek voor mijn bureau en computer en een inloopkast. Bovendien heb ik ruim uitzicht op de tuin, wat ik graag wilde omdat ik een tuinmens ben. Mijn dochter en haar gezin hebben de achterkant van de boerderij, de aanbouw en de bovenverdieping. En we wonen dan officieel wel in een oude boerderij, maar qua comfort is het net een nieuwbouwwoning geworden.”

Nadat ze de boerderij gekocht hadden, wilden de toekomstige bewoners eigenlijk gewoon iets aanbouwen. Maar toen de gemeente de plannen tot drie keer toe afwees, besloten ze dat het tijd werd om hulp in te schakelen.

“We zochten een kleinschalig architectenbureau waar je geen nummer bent. En dat vonden we in A&R10, het bureau van Lillian Brinks en Joost van Nes. In korte tijd hebben ze tekeningen in verschillende varianten gerealiseerd en de bestemmingsplannen doorgeploegd. Vervolgens zaten we weer bij de wethouder. Joost wist hem te overtuigen van de plannen en we kregen groen licht.”

“Joost heeft ook de bouwbegeleiding gedaan”, aldus mevrouw Sikkema, “en dat bleek nog meer waard dan we al dachten. Buiten de aanbouw en verbouw zelf, moesten ook de muren, de vloer en het dak geïsoleerd worden. Er moest dus veel gebeuren. Joost hield alles in de gaten, belegde bouwvergaderingen en zorgde dat alles goed kwam. Heel handig, die korte lijnen. Joost kon trouwens best streng zijn tegen de bouwmensen, als er iets niet volgens plan ging. Dat zou ik niet gedurfd hebben.”

“Joost en Lillian vullen elkaars specialismes mooi aan. Lillian is bijvoorbeeld heel goed in indelingen maken en in kleurgebruik en Joost is sterk in de bouwbegeleiding. Verder verliep de samenwerking heel prettig. We voelden ons altijd vrij om te bellen. We hebben Joost en Lillian op de gekste tijden gesproken, zelfs tijdens hun vakantie. Ze reageren ook heel snel op mails of apps. Al met al zijn we blij dat we voor A&R10 hebben gekozen. Dankzij hen wonen wij straks in het huis van onze dromen.”

Verbouwings ontwerp architect A&R10 wederopbouw woonboerderij tot kangeroewoning Leusden

Welke wens wilt u gerealiseerd zien?

Spar met ons over de mogelijkheden

Meer levensloopbestendig wonen