Zelfstandige zorgappartementen en gezamenlijke huiskamers

Woon/zorggebouw Hof van Heel

Aan de rand van het Limburgse dorp Heel staat Hof van Heel. Het gebouw bestaat uit vijftig zelfstandige zorgappartementen van ongeveer 45,5 m2. Elk appartement heeft eigen voorzieningen, zoals een woonkamer, slaapkamer, badkamer met douche en toilet en een eigen keukenblok. Dat sluit aan bij de toenemende wens van cliënten om te wonen in een eigen woning met eigen voorzieningen. Daarnaast biedt het appartement privacy en er is voldoende bergruimte. Per tien appartementen is er een gezamenlijke woonkamer met balkon en gezamenlijke keuken. De woningen zijn geschikt voor een brede doelgroep, waardoor het gebouw of delen daarvan door de jaren heen van doelgroep kan wisselen.

Het woon/zorggebouw staat op de plek van een voormalig klooster. Net als het oorspronkelijke kloostergebouw, is het appartementencomplex in een L-vorm gebouwd. Een zijde bestaat uit twee verdiepingen, de andere zijde uit drie. De structuur van het ontwerp is afgeleid van de kenmerkende hoeve-bebouwing zoals je die rondom Heel ziet. De entree bevindt zich centraal in het gebouw en wordt gekenmerkt door een poort. De gezamenlijke woonkamers liggen aan het einde van de gangen, wat de levendigheid van de gangruimten versterkt. Voor de menselijke maat kreeg het gebouw een duidelijke hoek en ‘huisjes’ aan de uiteinden. Het tussengelegen rode volume heeft langskappen met een lessenaarsdak. Zo ontstond een sterk hoekgebouw dat past in de omgeving.

Het ontwerp van Hof van Heel werkten de architecten van A&R10 uit in samenwerking met Leesberg Adviseurs. De bouw is gerealiseerd door Peters Bouw en Onderhoud. Hof van Heel is in april 2021 opgeleverd. Daelzicht heeft een brochure over wonen in het woon/zorggebouw.

Woon/zorggebouw Hof van Heel ontwerp A&R10 architecten

Opdracht

Conceptontwikkeling en ontwerp

Opdrachtgever

Zorgorganisatie Daelzicht

Partner

Leesberg Adviseurs (advies en communicatie)

Peters Bouw en Onderhoud (aannemer)

Welke wens wilt u gerealiseerd zien?

Spar met ons over de mogelijkheden