Wonen in een eigen woning met eigen faciliteiten, ook als je zorg en begeleiding nodig hebt

Woon-en zorggebouwen Cocon

In het Limburgse Heel bouwt zorgorganisatie Daelzicht een nieuw woon/zorgcentrum. De architecten van A&R10 tekenden voor het ontwerp en werkten daarbij samen met Leesberg Adviseurs. Het resultaat is: ‘Cocon‘!

Cocon is een antwoord op de veranderende wensen, behoeften en zorgvraag van cliënten. Ook wie zorg en begeleiding nodig heeft, wil graag wonen in een eigen woning met eigen voorzieningen. Cocon bestaat uit twee identieke woon/zorggebouwen met elk 20 eenpersoons appartementen. De gebouwen liggen gespiegeld tegenover elkaar. Elk appartement meet 37 m² en bestaat uit een woonkamer, slaapkamer, badkamer met douche en toilet en een berging. Per 10 appartementen is er een gemeenschappelijke woonkamer met keuken, personeelsruimte en ruimte voor dagbesteding.

In het ontwerp is optimaal gebruikgemaakt van de groene omgeving: buiten komt naar binnen! Vanuit elk appartement en vanaf verschillende plekken in het gebouw is er zicht op de omringende natuur. Elk appartement heeft een eigen buitenruimte en daarnaast zijn er ook gezamenlijke tuinen beschikbaar. Het groen is als het ware het gebouw ingetrokken.

In Cocon gaan mensen wonen die verschillende zorgvragen hebben en intensieve begeleiding nodig hebben. Het ontwerp van het gebouw maakt het ondersteuners gemakkelijker om hun werk te doen. De goede zichtlijnen bieden medewerkers in één oogopslag overzicht over de afdeling. De logistieke toevoer en afvoer van vuil, linnen, schoonmaak en ICT gebeurt in een veilige omgeving, gescheiden van de afdelingen. Medewerkers kunnen zich daardoor echt bezighouden met waar hun werk om draait: zorg voor bewoners!

Opdracht

Conceptontwikkeling en ontwerp

Opdrachtgever

Zorgorganisatie Daelzicht (Zakelijk)

Partner

Leesberg Adviseurs

Welke wens wilt u gerealiseerd zien?

Spar met ons over de mogelijkheden