Restauratie van een rijksmonument

Tuinstadwoning anno NU

Deze Haarlemse tuinstadwoning is een ontwerp van J.B. van Lochem. A&R10 werd gevraagd voor het ontwerpen en aanpassen van de binnenzijde van de woning naar de huidige wensen van de opdrachtgever.

Omdat het een rijksmonument is, gelden voor deze woning heel strikte regels vanuit monumentenzorg. We hebben de mooie elementen weten te behouden en moderne bouwkundige technieken zijn met historisch besef toegepast. Op basis van een ruimteboek waarin het lichtontwerp optimaal naar voren kwam, is er ontwerptechnisch overleg met de opdrachtgever geweest. Verder schreef A&R10 het bestek en zorgde dat de opdrachtgever zelf de bouwbegeleiding kon doen.

Het resultaat is een gerestaureerde, comfortabele tuinstadwoning die door monumentenzorg op waarde wordt geschat, en waarin de opdrachtgever met plezier woont.

Opdracht

interieurontwerp, definitief ontwerp, werktekeningen, overleg met monumentenzorg, gebruikersvergunning, aanbesteding, controle van de bouwwerkzaamheden

Opdrachtgever

particulier

Referentie

Van de particuliere opdrachtgever.

Over A&R10
“Lillian houdt zich met details bezig die een must zijn bij het restaureren van een Rijksmonument. Zij geeft ook een goed idee van wat er in een ruimte past en kan. Door vooraf heel goed en gedegen na te denken over de functies die je een ruimte wilt gaan geven en er direct heel erg mee bezig te zijn, zijn we keurig binnen de gestelde budgettering gebleven.”

Over het proces, de bouwbegeleiding en procedures
“Het proces is heel goed verlopen. Door middel van gedetailleerde tekeningen van elke ruimte (ruimteboek) en aparte tekeningen van elektriciteit, onderdelen die weggebroken moesten worden e.d. kon ik zelf prima de bouwbegeleiding doen. Het heeft absoluut het gewenste eindresultaat gehad. Dit komt ook door het strak geschreven bestek erbij. De combinatie was echt top.

Lillian kent de wegen binnen de gemeentelijke procedures zoals monumentenzorg, welstand en de verschillende bouwprocedures. Het aanvragen alle papieren voor een Rijksmonument is namelijk geen sinecure. Blij dat we dit uit handen hebben gegeven.

Daarnaast heeft zij een stappenplan gemaakt hoe de tijdsplanning zou kunnen lopen en met welke bouwwerkzaamheden bijvoorbeeld vast begonnen kon worden, voordat de benodigde vergunningen afgegeven waren. Hierdoor weet je wat er op je afkomt.”

Tip van de opdrachtgever, voor wie ook een Rijksmonument gaat restaureren
“Door reeds voor het aanvragen van de benodigde vergunningen een gesprek aan te vragen met de Rijksstadshistoricus weet je waar je staat (gewenste informatie/richting) en wat de mogelijkheden zijn.”

A&R10 | Architectuur & Restauratie | Zeist, Maarn, Utrechtse Heuvelrug | anno 'toen' - Lillian Brinks maakte de plannen voor de verbouwing van dit Rijksmonument in de huidige tijd

Welke wens wilt u gerealiseerd zien?

Spar met ons over de mogelijkheden

Meer monumenten