Opdracht

Originele details met modern woongenot gecombineerd

Ontwerpen en aanpassen van de binnenzijde van de monumentale woning naar de huidige wensen van de opdrachtgever, overleg met monumentenzorg, aanbesteding, controle van de bouwwerkzaamheden.

Opdrachtgevers | Corina & Alexander van der Heiden | Haarlem

Project

Voor deze woning waren er heel strikte regels vanuit monumentenzorg. Het monument moest op waarde worden geschat. De mooie elementen moesten behouden blijven en versterkt worden. Moderne bouwkundige technieken moesten met historisch besef worden toegepast.

A&R10 overlegde ontwerptechnisch met de opdrachtgever en maakte een ruimteboek waarin het lichtontwerp optimaal naar voren kwam. Verder schreef A&R10 het bestek en zorgde dat de opdrachtgever zelf de bouwbegeleiding kon doen.

Het resultaat is een historische maar comfortabele woning die klaar is voor de toekomst en waar de opdrachtgever met veel plezier in woont.

Referentie

Referentie van de particuliere opdrachtgever:

Over A&R10
“Lillian houdt zich met details bezig die een must zijn bij het restaureren van een Rijksmonument. Zij geeft ook een goed idee van wat er in een ruimte past en kan. Door vooraf heel goed en gedegen na te denken over de functies die je een ruimte wilt gaan geven en er direct heel erg mee bezig te zijn, zijn we keurig binnen de gestelde budgettering gebleven.”

Over het proces, de bouwbegeleiding en procedures
“Het proces is heel goed verlopen. Door middel van gedetailleerde tekeningen van elke ruimte (ruimteboek) en aparte tekeningen van elektriciteit, onderdelen die weggebroken moesten worden e.d. kon ik zelf prima de bouwbegeleiding doen. Het heeft absoluut het gewenste eindresultaat gehad. Dit komt ook door het strak geschreven bestek erbij. De combinatie was echt top.

Lillian kent de wegen binnen de gemeentelijke procedures zoals monumentenzorg, welstand en de verschillende bouwprocedures. Het aanvragen alle papieren voor een Rijksmonument is namelijk geen sinecure. Blij dat we dit uit handen hebben gegeven.

Daarnaast heeft zij een stappenplan gemaakt hoe de tijdsplanning zou kunnen lopen en met welke bouwwerkzaamheden bijvoorbeeld vast begonnen kon worden, voordat de benodigde vergunningen afgegeven waren. Hierdoor weet je wat er op je afkomt.”

Tip van de opdrachtgever, voor wie ook een Rijksmonument gaat restaureren
“Door reeds voor het aanvragen van de benodigde vergunningen een gesprek aan te vragen met de Rijksstadshistoricus weet je waar je staat (gewenste informatie/richting) en wat de mogelijkheden zijn.”