Rijksmonument krijgt nieuwe functie én blijft behouden voor het dorp

Herbestemming voormalig raadhuis

Het rijksmonumentale Oude Raadhuis van Maarn stond al 10 jaar leeg en was bij lange na niet meer in originele staat. Het moest een nieuwe bestemming krijgen.

De Stichting Vrienden Raadhuis Maarn maakte zich sterk voor herbestemming mét behoud voor de dorpelingen. De Vrienden kregen ruggensteun van het in Maarn gevestigde architectenbureau A&R10. Dat maakte het ontwerp voor de herbestemming, deed het interieurontwerp en verzorgde de vergunningsaanvraag.

Het eindresultaat van alle inspanningen is, dat het raadhuis commerciële functies kreeg maar ook beschikbaar bleef voor het dorp. Zo is de voormalige raadszaal teruggebracht als trouwzaal en maakt een nieuwe trap de zolder bereikbaar en bruikbaar voor tentoonstellingen. Evenementen zoals Koningsdag en de Sinterklaasintocht kunnen zoals vanouds op het bordes en Raadhuisplein gevierd worden.

Het eigendom van het Rijksmonumentale Raadhuis is horizontaal gesplitst, waarbij A&R10 het souterrain verkreeg en verbouwde tot kantoor van het architectenbureau. A&R10 koos voor duidelijke ingrepen die in het bestaande ritme passen. Daardoor blijft de bestaande structuur gehandhaafd en worden de verhoudingen niet verstoord. Het interieur heeft een opvallende uitstraling, zodat zichtbaar is dat dit in de huidige tijd is uitgevoerd.

Opdracht

herbestemmingsvisie, ontwerp ingrepen, vergunningsaanvraag, uitvoering

Opdrachtgever

Stichting Vrienden Raadhuis Maarn

Fotobijschrift

“We haalden alle niet-originele muren weg”, vertellen Lillian Brinks en Joost van Nes. “Bij het slopen stuitten we op tralies. Onder de trappen van het bordes had namelijk ooit een politiecel gezeten. Om recht te doen aan de historie van het gebouw hebben we deze ruimte niet afgewerkt. In plaats daarvan hebben we grote glazen deuren geplaatst, met ruiten die op authentieke wijze van stopverf zijn voorzien. Vanuit onze spreekkamer kijken we nu zo de politiecel in.”

Welke wens wilt u gerealiseerd zien?

Spar met ons over de mogelijkheden