Opdracht

Wederopbouw-boerderij wordt kangoeroewoning

Verbouwingsplan van de woonboerderij voor moeder en haar dochter plus gezin. Doel was om twee huishoudens apart maar toch samen te laten wonen: wel de lusten van elkaar, niet de lasten. A&R10 maakte het ontwerp en verzorgde de begeleiding naar vergunning.

Opdrachtgever | particulier
Aannemer | Bouwbedrijf Morren Woudenberg
Constructeur | Adviesbureau Buizer Wijk bij Duurstede
Fotografie | Suzanne Paap – Zinnenprikkelend Amersfoort

Project

In het buitengebied van Leusden, langs het Valleikanaal ter plaatse van de voormalige grebbelinie, staat een ‘wederopbouw’-boerderij. Architectenbureau A&R10 heeft hiervoor een verbouwingsvoorstel gemaakt. De nieuwe indeling bestaat uit een zogenaamde kangoeroe-oplossing. Dat wil zeggen dat er twee generaties van één familie in de woning komen wonen.

In het voorstel zijn de bestaande culturele waarden behouden. Aan de achter- en tuinzijde zijn moderne ingrepen gemaakt en contrasterend uitgewerkt met zinken bekleding en aluminium kozijnen. De voormalige structuur van het pand blijft hierdoor zichtbaar. Het gezin met twee kinderen komt te wonen in de deel plus de moderne toevoeging en op de totale bovenverdieping. Voor de oudere generatie hebben we een zelfstandige woonruimte kunnen realiseren in het voorhuis van de woning.

Bijzonder aan deze boerderij is de volume-opbouw waarbij zowel het voorhuis als de deel zichtbaar zijn in de gevels en plattegronden. Kenmerkend is ook de stenen verdiepingsvloer in de deel. De dieren stonden hierdoor een stuk veiliger wanneer er brand ontstond in het hooi op zolder. De ‘brandmuur’ tussen voorhuis en deel blijft ook in de nieuwe indeling zichtbaar door de snedes in de wand te voorzien van een accentkleur.

Referentie

Mevrouw Sikkema gaat samenwonen met haar dochter en diens gezin. Samen maar toch apart, want ze hebben beiden hun eigen woonruimte in de boerderij in Leusden. De architecten van A&R10 maakten het ontwerp voor de verbouwing en verzorgden de bouwbegeleiding.

“Nu hebben we precies wat we wilden”, vertelt mevrouw Sikkema. “Ik heb alles gelijkvloers, een aparte hoek voor mijn bureau en computer en een inloopkast. Bovendien heb ik ruim uitzicht op de tuin, wat ik graag wilde omdat ik een tuinmens ben. Mijn dochter en haar gezin hebben de achterkant van de boerderij, de aanbouw en de bovenverdieping. En we wonen dan officieel wel in een oude boerderij, maar qua comfort is het net een nieuwbouwwoning geworden.”

Nadat ze de boerderij gekocht hadden, wilden de toekomstige bewoners eigenlijk gewoon iets aanbouwen. Maar toen de gemeente de plannen tot drie keer toe afwees, besloten ze dat het tijd werd om hulp in te schakelen.

“We zochten een kleinschalig architectenbureau waar je geen nummer bent. En dat vonden we in A&R10, het bureau van Lillian Brinks en Joost van Nes. In korte tijd hebben ze tekeningen in verschillende varianten gerealiseerd en de bestemmingsplannen doorgeploegd. Vervolgens zaten we weer bij de wethouder. Joost wist hem te overtuigen van de plannen en we kregen groen licht.”

“Joost heeft ook de bouwbegeleiding gedaan”, aldus mevrouw Sikkema, “en dat bleek nog meer waard dan we al dachten. Buiten de aanbouw en verbouw zelf, moesten ook de muren, de vloer en het dak geïsoleerd worden. Er moest dus veel gebeuren. Joost hield alles in de gaten, belegde bouwvergaderingen en zorgde dat alles goed kwam. Heel handig, die korte lijnen. Joost kon trouwens best streng zijn tegen de bouwmensen, als er iets niet volgens plan ging. Dat zou ik niet gedurfd hebben.”

“Joost en Lillian vullen elkaars specialismes mooi aan. Lillian is bijvoorbeeld heel goed in indelingen maken en in kleurgebruik en Joost is sterk in de bouwbegeleiding. Verder verliep de samenwerking heel prettig. We voelden ons altijd vrij om te bellen. We hebben Joost en Lillian op de gekste tijden gesproken, zelfs tijdens hun vakantie. Ze reageren ook heel snel op mails of apps. Al met al zijn we blij dat we voor A&R10 hebben gekozen. Dankzij hen wonen wij straks in het huis van onze dromen.”